Популарни рубрики

 
 
 
 
 
 
 
image-162626
 
 
Последни написи
Разговараме со македонскиот дизајнер Иван Петрушевски Флим, кој, инспириран од спецификите на Маврово, Крушево, Охрид, Скопје, Прилеп и Берово, изработи дизајни кои се најдоа на часовници на швајцарскиот производителРетро шмек, позитивна енергија, специфичен дизајн на кој неминовно реагирате со ...
Прочитај повеќе...
„Емотивен талог“ е насловот на новата книга на новинарката и авторка Ана Јовковска која ќе биде промовирана вечер во клуб ресторанот во Младинскиот културен центар (МКЦ).Книгата е во издание на „Три“, а според авторот на поговорот Гоце Смилевски, таа произлегува од себезапрашаноста пред ...
Прочитај повеќе...
СЦЕНА 16: СТУДИО ЗА ПРЕВОДШТАНД НА САЕМОТ НА КНИГИ ВО ФРАНКФУРТ. ВИСОКА ТРКАЛЕЗНА МАСИЧКА.  ДО НЕА ЧЕКААТ ПРОЗАИСТОТ (БОГДАН), ПОЕТОТ (ВАНГЕЛ) И ДРАМСКИОТ ПИСАТЕЛ (СТОЈКО). НОСАТ КОСТУМИ И ВРАТОВРСКИ, КАКО ЧИНОВНИЦИ. ВО РАЦЕТЕ ИМААТ ЧАНТИ ПОЛНИ СО РАКОПИСИ. ПОГЛЕДНУВААТ НА ЧАСОВНИКОТ. ПАУЗА. ...
Прочитај повеќе...
„Европски зелен договор: обезбедување ефикасен, безбеден и еколошки транспорт“ е насловот на дебатата инспирирана од тековната изложба „Розови тигри и златни гуштери и што уште не“, што минатата недела се одржа во резиденцијата на Европската Унија во Скопје.Студенти, експерти од областа, ...
Прочитај повеќе...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Последни написи
Не­фор­мал­на­та економија во земјава учествува со значаен процент во домашниот бруто-про­из­вод, меѓу 20 и 40 отсто. Постојните анализи на Светска банка укажуваат дека во зем­ја­ва неформалната економија претставува сериозен предизвик за бизнис-секторот и соз­да­ва нелојална конкуренција. Не­при­...
Прочитај повеќе...
Најголемиот дел од државите во светот денеска важат за социјални држави. Секоја влада цели кон тоа да се прокламира како општествено ориентирана влада, влада што ќе работи за доброто на општеството, за унапредување на социјалниот стандард и благосостојба. Во оваа група држави, веќе 30 години, спаѓа ...
Прочитај повеќе...
Фо­то­гра­фија: Томислав ГеоргиевАко се прашувам јас, Неџат е најсоодветниот претставник на генерацијата Z. Кога зборувате со не­го, сфаќате дека сите интереси му се околу технологија, а вниманието и информациите му се од со­ци­јал­ни­те мрежи. „Тик-ток“, „Јутјуб“, „Инстаграм“, блогери, влогери... ...
Прочитај повеќе...
Ма­ло, а моќно. Ова е првата асоцијација за микрозеленчукот, чиешто одгледување ста­ну­ва сѐ поголем тренд во светот. И со причина. Истражувањата велат дека неговите хран­ли­ви состојки се четири до 40 пати поголеми од култивираните растителни видови. Оваа суперхрана кај нас си најде простор и на ...
Прочитај повеќе...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

подарете (си) лице в лице

 
 
 
 
Добивај новости на мејл